ΠΛΗΚΑΤΙ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αρχική σελίδα

 

Γράμμος 

Το χωριό

Η Παναγία

Σύλλογος

Πληροφορίες

Φωτογραφίες  

 

<<

 
 

 | Γράμμος | Το χωριό | Η Παναγία | Σύλλογος | Πληροφορίες | Φωτογραφίες | 

Τα θαύματα της εικόνας

Η Ιστορία της εικόνας

Η γιορτή της Παναγίας σήμερα

 

«Θαύμασι δεδόξασται Εικών  η θεία εν Πληκατίω της αγνής Θεοτόκου»

Η παράδοση αναφέρει πολλά θαύματα, παλαιότερα αλλά και νεότερα.

  1. Διηγούνται οι παλιοί πως όταν οι πιστοί τοποθετούσαν κάποιο νόμισμα τάμα στην εικόνα αυτό καθόταν πάνω της όπως έλκει ο μαγνήτης τα μέταλλα, ενώ των μη πιστών το νόμισμα έπεφτε κάτω.

  2. Κατά την λιτάνευση της εικόνας από την κεντρική εκκλησία στην Παναγιοπούλα (παρεκκλήσι κοντά στο χωριό) τα άτομα που την σήκωναν και δεν είχαν αμαρτίες τους φαινόταν ελαφριά σαν πούπουλο ενώ αντιθέτως όσοι είχαν αμαρτίες αισθανόταν την Εικόνα πολύ βαριά και κόπιαζαν κατά τη μεταφορά.

  3. Πολλές φορές την ημέρα της εορτής ή τις παραμονές κάποιον συμβάντων ο ιερέας και οι χωριανοί παρατηρούσαν δάκρυα στα μάτια της Παναγίας

  4. Η παράδοση λέει ότι μια στείρα γυναίκα, που δεν αποκτούσε παιδία, έκανε θερμή παράκληση στην Εικόνα και κατά την προσευχή της άκουσε τη φωνή; «Θα αποκτήσεις παιδία».Το ίδιο βράδυ είδε στο όνειρο της την Παναγία να της πιάνει το κεφάλι .Όντως αυτή η γυναίκα απέκτησε παιδία .

  5. Η Εικόνα έχει λύσει κατά το παρελθόν πολλές ανομβρίες. Πολλές φορές επικρατούσε ανομβρία για 40, 50 και 60 μέρες. Τότε οι χωριανοί κρατούσαν όλοι νηστεία τρεις μέρες και την τέταρτη μετά την θεία λειτουργία έπαιρναν την Εικόνα και ο ιερέας με όλους ψάλλοντας την ακολουθία επί ανομβρίας πήγαιναν σε τρία παρεκκλήσια προς τον κάμπο. Αμέσως μετά την επιστροφή στο ναό άρχιζε να πέφτει χορταστική βροχή. Θυμότανε ζωηρά ο Διδάσκαλος και γραφών του βιβλίου «Η θαυματουργή εικόνα Παναγίας της Πληκατιώτισσας» (1981) ΠΑΥΛΟΣ ΤΑΤΤΗΣ ,ότι σε μια παρόμοια τελετή το 1927 ενώ ξεκίνησε η πομπή με καταγάλανο ουρανό, και σε διάστημα μιας ώρας και κάτι που κρατούσε η διαδρομή προτού επιστρέψουν στην εκκλησία έπιασε καταρρακτώδης βροχή.

Στο χωριό ζούσαν επί Τουρκοκρατίας οικογένειες Τουρκαλβανών, σε μια τελετή ανομβρίας μερικοί αγάδες κάθονταν στο μεσοχώρι και όταν πέρασε από εκεί η πομπή της Εικόνας ένας από αυτούς λέει «Ορέ χριστιανοί, αν βρέξει σήμερα μ’ αυτό που κάνετε, εγώ θα αλλάξω πίστη και θα γίνω χριστιανός!»(Είχε να βρέξει 45 μέρες). Μόλις επέστρεψε η πομπή στην εκκλησία έπεσε μεγάλη βροχή. Ο μωαμεθανός Τουρκαλβανός έγινε χριστιανός. Ένας άλλος δώριζε κάθε χρόνο στην γιορτή της Παναγίας τα Χριστούγεννα και σε μεγάλες γιορτές ένα πρόβατο.

Επί Τουρκοκρατίας στην περίοδο της δράσεως της φιλικής εταιρίας ένα τμήμα στρατού από την Ερσέκα (πόλη της Αλβανίας) μπήκαν στο χωριό για να το κάψουν, και μόλις φτάσανε μπροστά στην εκκλησία από όπου περνάει και ο κεντρικός δρόμος τα άλογα τους σταμάτησαν και δεν προχωρούσαν, τότε ένας επικεφαλής τους είπε: «Εσείς εδώ κάποιον μεγάλο Άγιο έχετε.» τότε πετάχτηκαν οι χωριανοί και τους είπαν «Ναι έχουμε μια θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας». Τότε ο επικεφαλής τους είπε το λόγο της επίσκεψης και φύγανε από το χωριό χωρίς να το πειράξουν.

Κατά την διάρκεια των πόλεμων πολλές φορές η Παναγία βοήθησε το χωριό. Αξιωματικοί και οπλίτες ομολόγησαν την θαυματουργό επέμβαση της Παναγίας της Πληκαδίτισσας και από καθήκον ευγνωμοσύνης έκτισαν  στην κορυφή του Γράμμου, στο 2520, παρεκκλήσι στην μνήμη της Παναγίας, ερείπια του οποίου σώζονται ακόμα και σήμερα.