ΠΛΗΚΑΤΙ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αρχική σελίδα

 

Γράμμος 

Το χωριό

Η Παναγιά

Σύλλογος

Πληροφορίες

Φωτογραφίες  

 

<<

 
 

| Γράμμος | Το χωριό | Η Παναγία | Σύλλογος | Πληροφορίες | Φωτογραφίες | 

 

ΓΡΑΜΜΟΣ

    Ομαλό ανάγλυφο με πλούσια δασική βλάστηση και αλπικά λιβάδια, άφθονα νερά που τρέχουν σαν ασημένιες φλέβες στις πλαγιές του, αλπικές λίμνες που αγγίζουν τις ψηλότερες κορφές, απομονωμένα αλλά πανέμορφα χωριά σαν αετοφωλιές χτισμένα στις πλαγιές του, ένα βουνό που κουβαλάει μεγάλη ιστορία στην πλάτη του.

     Ο Γράμμος αποτελεί το βορειότερο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου μέσα στον Ελλαδικό χώρο. Σχηματίζεται από δυο κορυφογραμμές που συναντιούνται κάθετα μεταξύ τους. Η μια οροσειρά είναι σύνορα με την Αλβανία και έχει κατεύθυνση με τις κορφές Μαύρη Πέτρα (2461), Γκόλιο (1934), Κάμενικ (2043). Η άλλη χωρίζει τον νομό Ιωαννίνων με τον νομό Καστοριάς, έχει κατεύθυνση ανατολικά, με τις κορφές Περήφανο (2442) - Γκέσο(2166) - Επάνω Αρρένα (2192) -  Κάτω Αρρένα (2075). Στα νότια έχει όριο τον ποταμό Σαραντάπορο που τον χωρίζει από το Σμόλικα(2637) το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Στα ανατολικά οι διακλαδώσεις του Αλιάκμονα από την βόρεια πλευρά της την χωρίζουν από τον Τρικλάριο. Μέσα σε αυτές της κορυφογραμμές φωλιάζουν τρεις υπέροχες κοιλάδες όπου εκεί φωλιάζουν μικρά χωριά, η κοιλάδα της Γράμμουστας που ανήκει στον νομό Καστοριάς και οι κοιλάδες τις Αετομηλίτσας και Πληκατίου που ανήκουν στον νομό Ιωαννίνων. Τα νερά της πρώτης αποστραγγίζονται στον Αλιάκμονα που εδώ έχει τις πηγές του ενώ στην άλλη στον Σαραντάπορο.

     Στην κορυφογραμμή επάνω στα σύνορα με την Αλβανία στέκει η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα Γκιστόβα με υψόμετρο 2350m. Άλλη μια πανέμορφη λίμνη είναι κάτω από την Επάνω Αρέννα η οποία είναι περιτριγυρισμένη από δάσος οξιάς στα 1700m περίπου και είναι προσβάσιμη και με αυτοκίνητο. Το αλπικό τοπίο με τα πανύψηλα πεύκα και έλατα τις καταπράσινες οξιές, την θερινή περίοδο, και το κατακόκκινο χρώμα τους το φθινόπωρο τα καταπράσινα λιβάδια που φιλοξενούν πολλά μεγάλα κοπάδια πρόβατα.

     Σε όλη την ορεινή έκταση του Γράμμου πλούσια είναι η πανίδα η ορνιθοπανίδα και η χλωρίδα, έχουν καταγραφεί 20 είδη θηλαστικών με κυρίαρχα την αρκούδα, το αγριόγιδο, την αλεπού, τον λύκο, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι κτλ. Στην ορνιθοπανίδα ο χρυσαετός, το γεράκι, το σαΐνι, η πετροπέρδικα, κτλ. Στο Γράμμο έχουν εντοπιστεί 486 είδη χλωρίδας. Στα δάση κυριαρχούν οι οξιές τα μαυρόπευκα, το έλατο, οι βελανιδιές και πιο σπάνια ρόμπολο.

     Πολλές και πανέμορφες είναι οι διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος. Στόχος μπορεί να είναι η ψηλότερη κορυφή 2520 ή κάποια από τις μικρότερες για ορειβασία, αλλά και για αυτοκίνητο 4x 4. Κάθε χρόνο όλες τις εποχές πολλοί είναι οι επισκέπτες, ορειβάτες και μη, που φτάνουν ως το Γράμμο.

    Προτεινόμενες διαδρομές:

 •          Από το χωριό Πληκάτι για να ανεβεί κάποιος στην κορυφή ακολουθεί το μονοπάτι αριστερά από το πρώτο ποτάμι ανεβαίνοντας προς την κορυφή κουκούλι όπου συναντά το παλαιό φυλάκιο και συνεχίζοντας βόρεια την κορυφογραμμή φτάνει στην κορυφή Μαύρη Πέτρα(2431μ) και στην συνέχεια για την 2520 ή έχοντας δεξιά το μεσαίο ποτάμι φτάνει στους πρόποδες και ανηφορίζει βόρεια από όπου έχει και οπτική επαφή με την κορυφή ή ανηφορίζεις δεξιά από το μεσαίο ποτάμι φτάνεις κάτω από την κορυφή Περήφανο και κάνεις αριστερά για την 2520, να σημειωθεί ότι οι διαδρομές είναι σημαδεμένες από την ορειβατική ομάδα Πληκατίου και συντηρούνται κάθε χρόνο.
  Χρόνος πορείας: 4 ώρες
  Βαθμός δυσκολίας: μέτρια 

 •      Από το χωριό Γράμμος ανηφορίζεις δεξιά προς τα σύνορα με την Αλβανία όπου και συναντάς την δρακόλιμνη Γκιστόβα στα 2350μ και  προχωρώντας για 30 λεπτά περίπου ανηφορίζεις για την κορυφή 2520μ.
  Χρόνος πορείας: 4 ώρες
  Βαθμός δυσκολίας: μέτρια  

 •       Από την Αετομηλίτσα ανηφορίζεις δυτικά για τον Γκέσσο (2166μ) (μνημείο Γράμμου) και συνεχίζοντας την κορυφογραμμή για το Περήφανο (2442μ) και στην συνέχεια για την 2520.
  Χρόνος πορείας: 4 ώρες 30 λεπτά
  Βαθμός δυσκολίας: μέτρια

      Μελανό σημείο στην ιστορία του Γράμμου οι μεγάλες  μάχες που έγιναν στον Γράμμο κατά τη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου αλλά και κατά τον εμφύλιο. Σε αυτές τις πλαγιές οι Αμερικανοί δοκίμασαν για πρώτη φορά σε πεδίο μάχης τις εμπρηστικές βόμβες (Ναπάλμ).

 Ακόμα και σήμερα οι μνήμες μένουν ζωντανές, καθένας που επισκέπτεται την περιοχή βλέπει τα σημάδια που μένουν ανοιχτές πληγές στις πλαγιές του Γράμμου, πεταμένα κιβώτια από πυρομαχικά, αμέτρητοι κάλυκες ακόμα και αχρησιμοποίητες μέχρι και σήμερα σφαίρες.